Πίσω στην Αρχική
Άλεξ Καλλίνικος

Η νέα εποχή της καταστροφής

24.00

Ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα Εποχή της Καταστροφής. Η εξαίρεση γίνεται κανόνας. Η προηγούμενη κρίση τέτοιων διαστάσεων, ανάμεσα στο 1914 και το 1945, σημαδεύτηκε από δυο παγκόσμιους πολέμους, τη Μεγάλη Ύφεση και το Ολοκαύτωμα. Τώρα, η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με νέες υπαρξιακές απειλές: την πανδημία Covid-19, τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και τα άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα – τα οποία προκαλεί η επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή – και τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου μετά τον πόλεμο «δι’ αντιπροσώπων» ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία. Από τον Οκτώβρη του 2023 παρακολουθούμε το Ισραήλ να εξαπολύει μια γενοκτονική επίθεση εναντίον του λαού της Παλαιστίνης.

Όλα αυτά, υπογραμμίζει ο Alex Calinicos, έχουν κοινή αιτία μια πολυδιάστατη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος το οποίο φτάνει στα όριά του, ωθώντας σε μια κοινωνική κατάρρευση. Πλευρές αυτής της δυναμικής της πορείας προς την καταστροφή είναι η αυξανόμενη καταστροφή της φύσης και η υποβάθμιση της εργασίας, μια παγκόσμια οικονομία σε στασιμότητα από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και οι εντεινόμενοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, η ακροδεξιά φαίνεται να επωφελείται πολιτικά. Όμως, η νέα Εποχή της Καταστροφής είναι, επίσης, μια εποχή επανάστασης, όπως δείχνουν κινήματα σαν το Black Lives Matter, το #MeToo και οι εξεγέρσεις σε όλον τον κόσμο. Τα πολλαπλά τεκτονικά ρήγματα στο σύστημα θα πυροδοτήσουν και άλλα μαζικά κινήματα τα οποία μπορούν να αμφισβητήσουν όλες τις μορφές καταπίεσης και να οδηγήσουν σε ένα δίκαιο και βιώσιμο κόσμο.

Ο μαρξισμός παραμένει απαραίτητος αν θέλουμε να κατανοήσουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Αλλά ο μαρξισμός είναι κάτι περισσότερο από μια κριτική κοινωνική θεωρία. Είναι ένα πρόταγμα ανθρώπινης χειραφέτησης. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της επανασιατικής σοσιαλιστικής οργάνωσης ως τον κρίκο που συνδέει τη θεωρία με την πράξη.

View Detail
ISBN: 9786185277413 , Άλεξ ΚαλλίνικοςΜαρξιστικό βιβλιοπωλείοΛέανδρος Μπόλαρης